Brezplačna revija za ureditev bivalne okolice

Za sprostitev in zdravje

Po napornem delovniku naše telo kar kliče po sprostitvi in počitku. Bazen je ena najboljših sprostitev, ki doprinese tudi k boljšemu zdravstvenemu počutju. Vendar kaj, ko so terme predaleč za kratko sprostitev. Rešitev tega je lahko naš lastni domači bazen.

Z dolgimi in napornimi delovnimi dnevi je sedaj že skoraj vsakdo izmed nas natrpan z neprestanimi psihičnimi napetostmi in obremenitvami, kar je temu že skoraj obvezna posledica kronični stres. Da se stresu izognemo oziroma, da smo na njega bolj imuni, je edina rešitev sprostitev. Ta je sicer lahko različna, vendar najbolj učinkovita bo v kombinaciji s počitkom in stranskimi zdravilnimi učinki na telo. Domači bazen je namenjen ravno temu.

Betonski plavalni bazen

Kljub uveljavljenim novejšim materialom številni lastniki hišnih bazenov še vedno prisegajo na klasični betonski bazen kot na edini pravi bazen. Ob tem pa moramo vedeti, da je gradnja takšnega bazena zelo zahteven in strokoven gradbeni poseg. Če se že odločimo za tovrsten bazen, naj njegovo gradnjo prepustimo le dovolj izkušenemu strokovnjaku, ki ima za sabo že nekaj podobnih projektov.
Predpogoj za pravilno izdelan betonski bazen je izdelan projekt s statičnimi izračuni, ki upoštevajo nosilnost tal. Pred opaženjem in vlivanjem betona namestimo vse priključke, šobe in odtoke na prej določena mesta. Le pravilno in zadostno nameščena armatura bo zadostila trdnosti in vzdržljivosti bazena. Nadalje je potrebna pazljiva izbira vodotesnega betona z ustrezno obdelavo spojev med dnom, oziroma temeljno ploščo in stenami bazena. Betoniranje naj poteka enakomerno, brez prekinitev, da se izognemo razpokam. Po betoniranju je potrebno bazen dodatno zaščititi z notranjo hidroizolacijsko plastjo, ki preprečuje uhajanje vode. Na koncu postopka sledi še namestitev zaključne obloge s posebnimi bazenskimi keramičnimi ploščicami, mozaikom, PVC folijo ali z bazenskimi barvami.
Slaba plat betonskega bazena je predvsem ta, da je to najdražja vrsta bazenov. Gradnja poteka počasi, v korakih. Vsaka napaka pri načrtovanju ter gradnji pa se hitro maščuje. Po drugi plati pa so odlike takšnega bazena v videzu njegove prestižnosti, dolgi življenjski dobi in neomejeni izbiri glede oblike, velikosti in globine bazena, ter barv in vzorcev obloge.

Zidan plavalni bazen

Z razvojem hidroizolacijskih materialov je postala zelo dobra alternativa klasičnemu betonskemu bazenu izvedba iz stiropornih zidakov. Namesto zamudnega betoniranja bazenske školjke se njo enostavneje in hitreje sezida iz stiropor zidakov, ki so tudi zelo dober toplotni izolator. Prednost takšne gradnje bazena je torej predvsem v tem, da ni potrebno zamudno opaževanje, hkrati pa je bazen ravno tako masiven.
Tako kot pri betonski izvedbi se najprej izdela temeljno betonsko ploščo. Stiroporne zidake pričnemo postavljati vzdolž oboda bazena. Pazljivi naj bomo pri prvih nekaj vrstah zidakov, da zagotovimo njihovo pravilno poravnavo in stabilnost. V zidake vstavimo navpično in vodoravno armaturo za dodatno trdnost. Ojačitvene palice je treba postaviti v za to namenjene kanale zidakov. Po napeljani električni in vodovodni napeljavi ogrodje bazena zalijemo z betonom, ki naj bo dovolj tekoč, da zapolni vse prostore in se dobro poveže z armaturo. Celotno notranjost bazena zatem premažemo s hidroizolacijskim premazom in na ta sloj namestimo notranjo oblogo, kot so ploščice, mozaik, folija (liner) ali drugi materiali, ki so odporni na vodo in kemikalije. Zlasti je aktualna PVC folija, ki nudi hkrati vodotesnost in na otip prijetno oblogo. Njo se izdela oziroma skupaj izvari v en kos za vsako obliko bazena posebej. Zato je lahko takšen bazen poljubne oblike in dimenzije z okroglinami, stopnišči, plitvimi lagunami in podobno. Po preteku življenjske dobe zaščitne folije, ki je nad 10 let, njo enostavno zamenjamo z novo.

Montažni plavalni bazen

Z novimi izvedbami, večjo konkurenčnostjo med ponudniki in s tem dostopnejši ceni je med vsemi vrstami plavalnih bazenov predvsem pri mladih lastnikih hiš postal najbolj aktualen montažni bazen. Sicer je res, da je manjši in enostaven montažni bazen danes dosegljiv že za nekaj 100 evrov, vendar je potrebno vedeti, da bo takšen bazen primeren le za čofotanje otrok in njihovih prijateljev. V ponudbi so tudi montažni bazeni prestižne skupine, kjer pa njihova cena z kvalitetnejšo izdelavo in večjim volumnom hitro naraste.
Montažni bazen je sicer lahko vgraden ali samostoječ. Namestitev vgradnega bazena zahteva precej več dela in dobro načrtovanje. Predvsem pa je potreben višji investicijski vložek. Zaradi tega je sedaj precej bolj aktualen nadzemni samostoječ bazen.
Glede na zasnovo konstrukcije in uporabljenih materialov so v ponudbi tri osnovne različice takšnih bazenov. To je lahko bazen s kovinsko konstrukcijo, bazen z napihljivim robom ali prostostoječ montažni bazen. Slednjega je mogoče tudi vkopati. S tem se ga lahko kot takšnega že povsem primerja tako po velikosti kot uporabnosti z ostalimi vgradnimi plavalnimi bazeni. Prostostoječ montažni bazen je sestavljen iz pločevinastih sten. V takšno školjko je nameščena zavarjena bazenska folija, ki je oblikovana po bazenu.
Ugodnejši izvedbi sta bazen s kovinsko konstrukcijo in bazen z napihljivim robom. Med seboj se razlikujeta v sestavi, trdnosti, vzdržljivosti, namestitvi in ceni. Bazen s kovinsko konstrukcijo je sestavljen iz jeklenih ali aluminijastih panelov. Okvir zagotavlja strukturno podporo bazenu, ki omogoča, da bazen ohrani svojo obliko in stabilnost pod pritiskom vode. Stene so izdelane iz trdnega in trpežnega PVC-ja ali poliestrskega materiala, ki je pritrjen na kovinsko konstrukcijo. Takšen bazen ima trdno podlago iz peska ali pene, ki ščiti njegovo dno. Namestitev tovrstnega bazena zahteva več časa in truda za sestavljanje. Ker vključuje sestavljanje kovinskega okvirja, pritrjevanje stenskih panelov, namestitev podlage in folije, običajno traja montaža bazena od nekaj ur do celo nekaj dni.
Stene bazena z napihljivim robom so izdelane iz več plasti PVC-ja ali vinila, pogosto brez trdne opore. Rob bazena je iz trpežnega PVC materiala, ki je napolnjen z zrakom. Običajno je dno bazena iz istega materiala kot stene, nameščeno neposredno na tla ali na tanko zaščitno podlago. Celotna struktura je pri tem manj trdna v primerjavi s kovinsko konstrukcijo, saj temelji na stabilnosti napihljivega roba. Prednost takšnega bazena je predvsem v cenovni dostopnosti, saj je najbolj ugodna varianta. Tudi namestitev takšnega bazena je najbolj hitra med vsemi izvedbami in je običajno opravljena v manj kot eni uri.
Montažen samostoječ bazen lahko namestimo kar sami, saj se ga praviloma (odvisno od izvedbe) le enostavno postavi. Najbolj pogosto mesto je travna površina. Ob tem je pomembno, da je teren dovolj trden in popolnoma raven. Zaradi bitumna ni priporočljiva postavitev bazena na asfaltno površino. Predhodno naj odstranimo travno rušo in korenine, ki bi lahko poškodovale bazensko folijo. Popolnoma zravnano podlago zgladimo s tankim slojem finega peska ali mivke. Takšen sloj zatem še zaščitimo s talno zaščitno kopreno oziroma filcem. Na tako pripravljeno podlago namestimo sestavne dele bazena.
Kakovost prekrite folije montažnega bazena je eden ključnih dejavnikov za njegovo trajnost. Odvisno od proizvajalca in tipa bazena je ta lahko različne debeline. 0,2 mm debela folija naj bi vzdržala vsaj tri do štiri sezone, 0,3 milimetrska od štiri do šest let, 0,4 milimetrska pa do deset let. Pogoj ob tem je njena izpostavljenost zmernim obremenitvam in ustrezna skrb za njo. Po izrabi folije se lahko njo zamenja z novo.
Izbira ustreznega filtrirnega sistema je ključnega pomena za čisto in zdravo vodo v bodočem bazenu. Pri izbiri naj upoštevamo tip filtra, zmogljivost, velikost bazena, kvaliteto, vzdrževanje, dodatne funkcije in ceno.
Pri montažnih bazenih se običajno uporablja peskovni filter, ki je učinkovit pri odstranjevanju večjih delcev in umazanije. Po štirih do petih letih uporabe je potrebno zamenjati pesek v filtru in po potrebi tudi tesnila. Ob ustreznem vzdrževanju in uporabi bo takšen filter sicer brezhibno deloval več kot deset let.
Filtrirni sistem mora imeti zadosten pretok vode in zmogljivost čiščenja glede na velikost bazena. Večji bazen torej zahteva močnejši in zmogljivejši filter. Preverimo naj koliko litrov vode lahko filtrirna črpalka očisti na uro. Filter z manjšo mikronsko stopnjo lahko učinkoviteje odstrani manjše delce, kar zagotavlja bolj čisto vodo. Pomembno je, da je filter izdelan iz trpežnih materialov, ki so odporni proti koroziji, UV žarkom in kemikalijam. Filtrirni sistem naj bo enostaven za vzdrževanje in čiščenje. Poleg tega naj preverimo tudi razpoložljivost nadomestnih delov, kot so kartuše ali pesek, ter njihove stroške.

Uporaba masažnega bazena

Domači masažni bazen predstavlja odlično sprostitev in blaži marsikatero zdravstveno težavo, kot so na primer težave s hrbtenico, revmo, artritisom, sladkorno boleznijo, ipd. Topla voda in masažni učinki pomagajo sprostiti telo in um. Hidroterapija lahko zmanjša raven stresa in anksioznosti, kar posledično izboljšuje razpoloženje. Hkrati lahko pomaga pri lajšanju bolečin v mišicah in sklepih, saj topla voda povečuje prekrvavitev in zmanjšuje vnetje. Masažni curki dodatno sprostijo napete mišice in zmanjšajo bolečino.
Pogosti del rehabilitacijskih programov za zdravljenje poškodb je ravno hidroterapija. Topla voda in masažni učinki pospešujejo okrevanje in zmanjšujejo bolečino. Telesna vadba v vodi je s tem manj obremenjujoča za sklepe in mišice, kar omogoča lažje izvajanje vaj za gibljivost in fleksibilnost.
Redna uporaba masažnega bazena okrepi celoten imunski sistem. Topla voda in sprostitev zmanjšujeta raven kortizola, kar pomaga telesu, da se bolje bori proti okužbam. Znano je, da topla voda širi krvne žile, kar izboljšuje prekrvavitev po telesu. Boljša prekrvavitev prinaša več kisika in hranil do celic ter pomaga pri odstranjevanju toksinov.
Domači masažni bazen torej več kot le luksuz; je investicija v naše celostno zdravje in dobro počutje. Poleg tega si z lastnim masažnim bazenom prihranimo čas in stroške z obiski oddaljenih zdravilišč. Tako rekoč si z vgradnjo masažnega bazena prinesemo toplice v lasten dom. Z vgradnjo bazena znotraj doma lahko njega uporabljamo tako poleti kot pozimi. Še posebej ob zimskih nizkih temperaturah je sprostitev v topli bazenski vodi še toliko večja.

Na kaj paziti pri izbiri?

Vedeti moramo, da še zdaleč nimata enako funkcionalnost masažni bazen in masažna banja. Osnovna razlika med njima je v tem, da se pri masažni banji voda za vsako kopanje natoči na novo in po uporabi izpusti. Slaba plat masažne banje je, da nima filtrirnega sistema. Zato se kaj lahko zgodi, da se po nekaj letih uporabe masažni sistem (šobe) zamaši. Poleg tega del umazane vode ob njenem izpustu zastane v cevnem sistemu masažnega sistema do naslednje uporabe. Masažna banja tudi nima gretja vode, zato je potrebno vedno natočiti toplo vodo, ki pa se med uporabo ohlaja in nam zmanjšuje užitek masaže.
Ker masažni bazen običajno kupujemo enkrat v življenju, je pomembno, da se pred nakupom dobro informiramo predvsem o kvaliteti vgrajenih materialov. Predvsem je pomembna mehanska, temperaturna in UV obstojnost, kvaliteta filtrirnega sistema, energetska poraba, kakovost črpalke in tesnilnih materialov, notranja oblikovanost in ergonomija školjke bazena (sedišča, ležišča), velikost bazena in funkcionalnost, raznolikost ter namestitev funkcija masažnih šob (ne pa število masažnih šob).
Nekateri sedanji masažni bazeni imajo veliko razne dodatne opreme, ki pa marsikdaj nima posebne uporabne vrednosti. Zato je pametno, da se pred nakupom takšnih dodatkov informiramo o njihovi uporabnosti pri dejanskih uporabnikih in ne le pri prodajalcu. Če že izberemo bazen s takšno dodatno opremo, naj bomo pozorni na strošek vzdrževanja teh dodatkov.
Glede ustrezne velikosti bazena naj vsekakor dobro razmislimo koliko ljudi ga bo običajno uporabljalo hkrati. Za par ali majhno družino je primeren manjši bazen za 2 do 4 osebe. Če smo družina z več otroki ali eni tistih, ki pogosto gostijo prijatelje, naj izberemo večji bazen, ki lahko sprejme 6 do 8 ali več oseb.
Še preden izberemo ustrezen masažni bazen, naj si njega (če je le mogoče) ogledamo v živo in ga ne kupimo direktno iz slik prodajnih katalogov. Pri nakupu je pomembno, da prodajalec zagotavlja primerno garancijo za izdelek, z vso potrebno njegovo servisno podporo. Pa tudi, da prodajalec nudi strokovno pomoč pri začetnih vprašanjih, ko že pričnemo uporabljati bazen. Namreč marsikdaj šele ob njegovi uporabi realno spoznamo, kaj bi bilo ob nakupu bazena pomembno vprašati.
Vedeti moramo, da je na trgu zelo velika konkurenca različnih masažnih bazenov, ki se lahko celo v večkratnem količniku razlikujejo tako v ceni kot tudi v kvaliteti. Dejstvo pa je, da bomo cenen in nekakovosten masažni bazen imeli v svojem domu bolj za okras kot pa za redno uporabo.
Masažni bazen ima vgrajen filtrirni sistem, ki omogoča, da je bazen napolnjen z isto vodo tudi pol leta in več. Z obsežno ponudbo masažnih bazenov se ti med seboj razlikujejo zlasti v kvaliteti filtrirnega sistema. Tako keramični kot tudi papirnati filtri zadržijo vso mehansko nečistočo (liste, mrčes, lase, drobce odluščene kože, ipd). Vendar keramični filtri imajo bistveno večjo filtrirno površino, se lažje čistijo in imajo daljšo življenjsko dobo. Posledično so tako nižji vzdrževalni stroški.
Cenejši masažni bazen ima marsikdaj vgrajeno šibkejšo filtrirno napravo, ki ne omogoča 100% filtracije vode. Kvaliteten bazen ima večje število zmogljivejših filtrov in obtočno črpalko, ki zagotavljata popolno filtracijo vode v roku 24 ur in pretok celotne bazenske vode preko filtrov večkrat dnevno. Takšen kakovosten filtrirni sistem sestavljajo zmogljivi mehanski filtri in vgrajen ozonator za bakteriološko nevtralizacijo vode. Slednji je zelo učinkovit nevtralizator krem, olj, mila, in parfumov, ki se s telesom prinašajo v bazensko vodo. Poleg tega se z njim uničujejo tudi bakterije, glivice in ostale patogene delce. Vedeti moramo, da je kakovost bazenske vode neposredno odvisna od kvalitete filtrirnega sistema. S slabšanjem kvalitete bazenske vode pa se zvišuje potreba po uporabi kemijskih preparatov za vzdrževanje vode, oziroma pogostejša potreba po zamenjavi celotne vode v bazenu.
Najbolj primerna temperatura vode v masažnem bazenu je 36 ali 37°C, možno pa jo je nastaviti od 26 do 40°C. Bazen je v času neuporabe pokrit s termo izolativnim pokrovom, ki preprečuje izparevanje in ohlajevanje vode, ter ščiti bazen pred vdorom umazanije. Razlika v kakovosti bazena se pozna tudi pri izolaciji ohišja in pokrova. Kakovosten bazen ima izolacijsko plast nalepljeno na ohišje. Nekateri takšni najbolj kvalitetni bazeni imajo celoten prostor nabrizgan z izolacijsko peno različnih gostot, kar omogoča maksimalno toplotno zaščito. Posledično to seveda vpliva tudi na znatno manjšo porabo energije bazena.
Predvsem, če je takšen bazen nameščen znotraj objekta, je zelo pomembna glasnost filtrirnega in masažnega sistema. Za zmanjšanje glasnosti je poleg glasnosti črpalke pomembna tudi zvočna izolacija. Tretja funkcija izolacije pa je tudi prepreka vibracij. Namreč, če so cevi v celoti obdane z izolacijsko peno, le-te ob delovanju šob ne ustvarjajo vibracij, ki se lahko preko vode prenašajo na uporabnika in prostor.
Odvisno od mesta postavitve je masažni bazen lahko prosto stoječ, lahko pa delno ali v celoti poglobljen. Pri poglobljeni postavitvi se je potrebno posvetovati s prodajalci in pravilno pripraviti poglobljen prostor kamor bo bazen postavljen.
Masažni bazen je predviden predvsem za postavitev izven objekta, kot je vrt ali terasa. Pri mestu njegove postavitve bodimo pozorni, da bo le-ta na dovolj zavetrnem kraju in mestu, ki bo zagotavljal zadostno zasebnost. Postavitev zunaj omogoča uživanje v štirih letnih časih, ob vedno drugačnem doživetju, z veliko svežega zraka, stikom z naravo, okolico in zvezdami. Vse to lahko postavi masažno izkušnjo na višjo raven sproščanja. Bazen lahko namestimo tudi v notranji prostor, vendar naj bomo ob tem pazljivi tako na ustrezno višino stropa in zadostno prezračevanje, kot tudi na velikost odprtin skozi katere bazen vnesemo v predvideni prostor.
Pred nakupom bazena naj vsekakor natančno izmerimo prostor, kamor nameravamo postaviti bazen. Upoštevajmo, da moramo imeti dovolj prostora ne le za bazen, ampak tudi za gibanje okoli njega in za dostop do vzdrževanja.
Bazen naj bo nameščen na trdni, ravni podlagi, ki lahko nosi njegovo težo, napolnjeno z vodo in kopalci. V njegovi neposredni bližini naj bo električna in vodovodna napeljava.
Enostavna in hitra vgradnja je ena izmed poglavitnih odlik masažnega bazena. Za njegovo postavitev niso potrebna nobena dovoljenja. Bazen se dostavi na dom izgotovljen v celoti, tako da se ga direktno postavi na pripravljen prostor, napolni s toplo vodo, priključi na elektriko in bazen je praktično že v eni uri pripravljen. V kolikor se ga polni s hladno vodo, je potrebno 24 ur, da se voda v njem dovolj segreje.
Vzdrževanje kvalitetnega masažnega bazena je enostavno in stroškovno zanemarljivo. Na približno en mesec je potrebno mehanske filtre sprati z vodo in približno trikrat na leto zamenjati bazensko vodo. V kvalitetnejšem masažnem bazenu so vgrajeni varnostni sistemi, ki opozorijo na motnjo pri delovanju. Takšen bazen je priključen na enofazno napetost in ima približno isto porabo energije kot sesalec za prah ali likalnik.

pripravil: M.A.